Снимка: 24rodopi.comЕкшънът в ромската махала в Хасково развихрил се преди дни,

...
Снимка: 24rodopi.comЕкшънът в ромската махала в Хасково развихрил се преди дни,
Коментари Харесай

Екшънът в Хасково стигна до Кърджали, битите пишат жалба до Бойко Борисов

Снимка: 24rodopi.com

Екшънът в ромската махала в Хасково развихрил се преди дни, стигна да Кърджали. Петимата арестувани роми за нахлуване над чиновници на реда потърсиха подпомагане от прочут кърджалийски юрист и пуснаха тъжба до премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев за полицейско принуждение и молба за инспекция на случая, написа 24rodopi.com.

„ Бяхме бити в продължение на два часа. При ареста бях затворен в багажника на патрулния автомобил ”, твърди в жалбата си един от освободените към този момент арестанти Христо Я.

Екшънът се разиграл в сряда вечерта. 20-годишна жена подала сигнал на телефон 112, че брачният партньор й и неговият татко са я изгонили от палатката, в която живее и са я заплашили, че ще вземат 2-годишното й дете и че ще я принудят да проституира. От полицията изпратили автопатрул за инспекция на сигнала.

Според служителите на реда, те били нападнати от група роми с ножове и сапове.



Според жалващите се обаче, версията била друга. Ромите от Симеоновград, Димитровград и Александрово отишли да вземат детето на един от тях, който бил биологичният татко. Поради липса на подписан цивилен брак, бебето било записано на майката. Жената подала сигнал, само че при идването на служителите на реда, те надвишили пълномощията си. Един от тях протегнал ръка да удари човек от групата, мъжът побягнал, а служителите на реда възпроизвели изстрели със служебните си оръжия, настояват ромите.

„ След това служителите на реда задържаха четвъртия от нас, жалбоподателите - Христо К. В този миг първият от нас Васил К. дружно с В. и Илия Д. си тръгнахме с колата на Васил Г., тъй като не искахме да се получават непотребни разправии или нарушавания на реда. Друг полицейски автомобил ни настигна и ни спря наложително. Бях арестуван в автомобила, а лидерът Васил Д. побягна и служителите на реда го настигнаха и задържаха с белезници. Дошлите с трети патрулен автомобил служители на реда задържаха петия от нас - Костадин Н. След като бяхме арестувани, още до момента в който бяхме на земята служителите на реда започнаха да ни ритат и със мощ ни навряха в полицейските коли, като аз бях наврян в багажника на единия от патрулните коли. След това ни транспортираха до Районно ръководство – Хасково и ни смъкнаха до мазе в постройката на ръководството, където няма видео камери. Без да ни смъкват белезниците незабавно започнаха да ни бият с юмруци и полицейски палки, а белезниците ни бяха сложени на ръцете на гърба на всеки един от нас и ние не можехме да се предпазваме по никакъв метод. Имаше към 15 служители на реда, униформени и цивилни, които ни биха доста. Побоят от служителите на реда, по наша преценка, продължи повече от два часа, като служителите на реда се редуваха едни да ни бият, а други през това време си почиваха и назад. Полицаите не ни питаха нищо, а единствено ни биеха без причина.
 

След това ни разделиха и ни настаниха в обособени килии и ни заключиха.
 

На идната заран на 02.08.2018 год. един по един започнаха да ни извеждат от килиите с белезници на гърба и да ни бият в помещение на горния етаж, в което имаше доста столове и маси. Направи ни усещане на всеки един от нас, че щорите бяха пуснати и прозорците затворени, а пред вратата стоеше по един служител на реда. Побоят ни продължи, като бяхме бити поотделно от униформени и от цивилни служители на реда. След побоя още веднъж бяхме сваляни и поставяни поотделно в килиите.
 

Ние, като жители на Република България сме извънредно възмутени и потърпевши от противозаконните дейности на полицията в гр. Хасково, която надвиши правата си извънредно доста, нанасяйки ни побой и телесни повреди и психо-емоционални контузии на всеки един от нас без никаква причина.
 

На 03.08.2018 год. сутринта посетихме правосъден доктор, който разказа нанесените ни при побоя от служителите на реда телесни повреди в съдебномедицински удостоверения.
 

Моля, да разпоредите инспекция на случая, да се потърси отговорност от чиновниците на Министерство на вътрешните работи в гр. Хасково позволили и направили това ”, се показва в жалбата на петимата арестувани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР